Colombia Supremo

Colombia Supremo

€5,49

KOFFIE IN HARMONIE MET DE NATUUR

Colombia is misschien wel het bekendste koffieland na Brazilië. Middels Juan Valdez (de man met de ezel) heeft de FNC (Colombiaanse federatie van koffieboeren) Columbia goed op de kaart gezet. Door de zeer uitgestrekte koffiegebieden van noord tot zuid zijn er verschillende oogsten gedurende het jaar. Colombia telt een aantal grote estates, maar vooral veel kleine. Ruim 90% van de boeren heeft minder dan drie hectare. Maar met ruim 500.000 koffieboeren komt dat toch neer op zo’n 800.000 hectare koffiestruiken!

EEN KOFFIE VAN FORMAAT

Er worden uitsluitend Arabica bonen geproduceerd in verschillende grootte, namelijk Excelso (screen 15) en Supremo (17/18 of 18) en een klein beetje Maragogype. Colombia is het enige land waar de koffie gegradeerd wordt naar de grootte van de boon. Dit in tegenstelling tot andere Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen waar het om de hoogte gaat. De grootte van de boon zegt op zich niet zoveel over de kwaliteit van de cup. Een grotere boon smaakt niet altijd beter. De laatste jaren wordt er in de specialty koffiemarkt dan ook meer gelet op wáár een koffie vandaan komt. Onze koffie komt van de Coöperatie Cascade de Bordones. Gelegen in het zuiden van Huila op ongeveer 6 uur rijden van Neiva, de hoofdstad van de provincie Huila.

CASCADE DE BORDONES

Cascade de Bordones is een coöperatie van 40 boerenfamilies die zich allemaal in of rond de plaats Isnos bevinden. Het landschap is er echt schitterend. Scherpe heuvelruggen worden afgewisseld met vruchtbare weiden en een adembenemende waterval Cascade de Isnos genaamd. Hardwerkende mensen zijn de boeren die met hun gemiddelde 2,5 hectare koffiestruiken een jaaropbrengst hebben van 3000kg koffiebessen. Door hun hoogte van 1800-2000 meter hebben ze weinig last van insecten en gebruiken dan ook geen bestrijdingsmiddelen. Het behoud van de natuur staat hoog in het vaandel en daarom zijn ze ook Rainforest Alliance gecertificeerd. Er worden door de boeren verschillende variëteiten gebruikt: Caturra, Colombia, Castillo en een enkeling verbouwd Tabi of Bourbon. Fermentatie na het pulpen duurt 24 uur en men laat de koffie 12 uur in water om er voor te zorgen dat de bessen goed gewassen zijn. Deze fermentatie en de unieke ligging geeft de koffie zijn aangename verrukkelijke rozige, fruitige aroma, zachte frisheid (vleugje citroen), volle rijke diepe body en heerlijke tonen van chocola, karamel en marsepein.

Een prachtige balans tussen rijke chocolade tonen en een vleugje karamel en marsepein. Een milde, aangename frisheid van mandarijn. Volle rijke body en aangename lange nasmaak.
 

Los Alpes: Passie en trots Op de foto staan Don Miquel Montealegre en boer Don Roberto Claros op hun finca Los Alpes net buiten Isnos. Los Alpes is met 47.000 struiken op 8,5 hectare de grootste finca van de coöperatie. Hier werden we tijdens ons laatste bezoek zeer vriendelijk ontvangen om kennis te maken met alle leden. De passie en de trots straalde van hun gezichten en hun verzoek was; ‘laat iedereen in Ne-derland en daar buiten deze passie met ons delen’.